Landstorm Zelhem
Verhalen uit Zelhem

Verhalen uit Zelhem

Diny Dales

Diny Dales is het oude buurmeisje van de familie Reijmes toen ze aan de Halseweg woonden. Als we in gesprek komen over een foto van vroeger, vertelt ze ineens dat haar vader vroeger ook bij de Landstorm was. Haar vader heette Dorus Dales, languit Theodorus Hendrikus Dales en was op 22 oktober 1902 geboren in Gendringen. Hij was getrouwd met Aaltje Enserink en ze kregen een aantal kinderen. Ze woonden toen op de Pluimerskamp 1. Dat is nu de Halseweg 33. De familie Reijmes woonde toen op de Halseweg 30.

Dorus Dales
Bron: Oud Zelhem.

Haar vader had een soort medaille van de B.V.L. die in een klein doosje zat. Haar broer Wim heeft hem nog. Ook hadden ze een afbeelding aan de muur hangen van koningin Wilhelmina bij een parade. Deze hing in de keuken aan de muur.

Afbeelding koningin Wilhelmina

Bij haar buurmeisjes van Reijmes hing precies dezelfde afbeelding aan de muur. Dat vond ze altijd wel leuk. Haar vader was een goede schutter en had ook oorkondes van Koningschutter. Maar waar die op het moment liggen, weet ze niet. Als er op Koninginnedag vogelschieten was, baalden veel mannen dat Dorus Dales zich had ingeschreven, omdat ze dan niet zoveel kans meer hadden om te winnen.

Dit schilderij hadden de mannen van de B.V.L. prinses Juliana en prins Bernard cadeau gegeven bij hun trouwen. Als herinnering kregen alle mannen van de B.V.L. een replica hiervan. Hier waren er dus vele duizenden van. Dit hing dus bij de familie Dales en de familie Reijmes in de keuken.

Verzet

In de oorlog was Dorus bij het verzet. Net als oude opa (Jan) Wassink van de Meeneweg 13. Hij was ook bij de B.V.L. geweest voor de oorlog. (Een zoon van Jan Wassink is in Indië gesneuveld.) In de Meene is een vliegtuig neergestort en de vliegeniers moesten verstopt worden voor de Duitsers. Jan Wassink en Berentje van Til (zat ook in het verzet) verstopten de vliegenier bij Dales in huis. Daarna moest de soldaat naar Reinders gebracht worden.