Landstorm Zelhem
Overblijfselen Zelhem

Overblijfselen Zelhem

Volgens het Nationaal Archief in Den Haag is het archief van de Nationale Landstrom Commissie grotendeels verloren gegaan. Er zijn alleen nog een paar begrotingsstukken uit 1935 en wat stukken over de opheffing van de B.V.L. in 1940.

Hieronder een overzicht van dingen van de B.V.L. Zelhem die nog bewaard gebleven zijn.

‘Oud Zelhem’

Vaandel en ereteken

Dit zijn enkele van de laatste overblijfselen van de BVL afdeling Zelhem. Het vaandel is er nog en een ereteken om op het vaandel te spelden. Dit kreeg je als je meer dan 195 punten had en dus koningsschutter was. Dit laatste klopt niet. Je kon alleen een Koningschutter ereteken krijgen. Een soort grote medaille met een haakje erachter om hem in je borstzak te doen. Er waren dus (voor zover bekend is) geen eretekenen om op de vaandel te spelden. Wel speldden ze er medailles op. Toen het vaandel in een hoek op de zolder van het gemeentehuis gevonden werd, zat het teken er met een draadje op genaaid. Vreemd…

Fam. H. W. Reijmes

Landstormboekje, klok en afbeelding

Wat nog bij ons in het bezit is, is het Landstormboekje van mijn opa: H.W. Reijmes. En deze klok zou gewonnen zijn bij de schietwedstrijden in Den Haag. Ook is er nog een afbeelding van de koningin in Barneveld bij een landstormdag.

Het Landstormboekje van Hendrik Reijmes

Klok gewonnen met schieten door Hendrik Reijmes

Zo een afbeelding als hieronder hing ook altijd bij Hendrik op de slaapkamer. Momenteel weten we niet precies meer waar hij is. Ook is er een boekje met foto’s is kwijt geraakt. Dat is zeer waarschijnlijk een boekje met foto’s over de schietwedstrijd in Den Haag. zon boekje heb ik pas geleden gekocht.

Over de afbeelding: van de B.V.L. wilden ze het toekomstige bruidspaar – Prinses Juliana en prins Bernard gingen trouwen – een geschenk aanbieden. Na overleg besloten ze een schilderij te laten maken van koningin Wilhelmina op de BVL Landdag in Barneveld op 7 juni 1935. Op 30 december 1936 is het schilderij aangeboden aan het bruidspaar. Alle vrijwilligers kregen een reproductie; dus dan zijn er zeker 80.000 van gemaakt…..

Fam. H. Bannink

Koningschutter en medailles

Bij de familie H. Bannink waren ook nog wat spullen van de B.V.L. Hieronder zijn ze te zien. De (waarschijnlijk) zilveren plaquette hieronder is gewonnen op een schietwedstrijd in Wolfheze, zie onderstaande advertentie. Er zit een heel mooi kistje omheen.

Artikel opgezocht door Bert-Jan Dierink.

Koningschutter

Het zilveren draagbaar ereteken voor Koningschutter van Herman Bannink.
Vanaf 1930 zagen ze er zo uit. Herman kreeg hem op 23 augustus 1933.

De achterkant van het draagteken. Een soort haak om het ding in het borstkastje te steken. Bovenaan is een merkteken te zien.

Bij dit eereteken hoort een brevet die er waarschijnlijk niet meer is. Alle medailles waren voorzien van een mooi doosje om hem netjes in op te bergen.

Andere grote medailles

Dit zijn een behoorlijk grote eretekens of medailles.

De voorkant van de medaille is een schietende man.

Kleine medailles

Achterkant van de medaille.

Deze medaille is erg klein. Waarschijnlijk 3500mm omdat medailles wel vaker deze grootte hadden.

Ook dit is een kleine medaille. Deze is waarschijnlijk ook 3500 mm.

Alle medailles of eretekens zitten in een mooi doosje.
Alle foto’s van medailles zijn nagekeken door Bert-Jan Dierink, die hier veel van weet. Hij denkt dat al deze medailles van de Landstorm zijn.

Fam. D. Dales

De zoon van D. Dales heeft nog spullen van de B.V.L. Onder andere brevetten en medailles. We hopen ze een keer te kunnen vastleggen op een foto.

Jan Wassink op oudere leeftijd.
Bron: Oud Zelhem.

Broer Wim vertelde dat er geen mannen van de Landstorm uit Zelhem mee moesten vechten in de oorlog. Ook vertelde hij dat het enige dat de Landstorm hier gedaan had na de oorlog, was het bij elkaar brengen van alle NSB’ers. Ze werden bij elkaar gebracht in de Loo-school en op eierkisten gezet. Daarna moesten ze allemaal een vlaggetje in de hand houden en het Wilhelmus zingen.

Dorus overleed hier in 1967 en werd maar 64 jaar oud. Aaltje overleed in 1998 en werd 88 jaar oud.

Na maanden onderzoek heb ik helemaal niets gevonden over het feit dat Dorus Dales en Jan Wassink bij de B.V.L. in Zelhem waren. Hoeveel meer mannen zouden er nog zijn, van wie we het niet weten?