Landstorm Zelhem
Overblijfselen Zelhem

Overblijfselen Zelhem

Volgens het Nationaal Archief in Den Haag is het archief van de Nationale Landstrom Commissie grotendeels verloren gegaan. Er zijn alleen nog een paar begrotingsstukken uit 1935 en wat stukken over de opheffing van de B.V.L. in 1940.

Hieronder een overzicht van dingen van de B.V.L. Zelhem die nog bewaard gebleven zijn.

‘Oud Zelhem’

Vaandel en ereteken

Dit zijn enkele van de laatste overblijfselen van de BVL afdeling Zelhem. Het vaandel is er nog en een ereteken om op het vaandel te spelden. Dit kreeg je als je meer dan 195 punten had en dus koningsschutter was. Dit laatste klopt niet. Je kon alleen een Koningschutter ereteken krijgen. Een soort grote medaille met een haakje erachter om hem in je borstzak te doen. Er waren dus (voor zover bekend is) geen eretekenen om op de vaandel te spelden. Wel speldden ze er medailles op. Toen het vaandel in een hoek op de zolder van het gemeentehuis gevonden werd, zat het teken er met een draadje op genaaid. Vreemd…

Fam. H. W. Reijmes

Landstormboekje, klok en afbeelding

Wat nog bij ons in het bezit is, is het Landstormboekje van mijn opa: H.W. Reijmes. En deze klok zou gewonnen zijn bij de schietwedstrijden in Den Haag. Ook is er nog een afbeelding van de koningin in Barneveld bij een landstormdag.

Het Landstormboekje van Hendrik Reijmes

Klok gewonnen met schieten door Hendrik Reijmes

Zo een afbeelding als hieronder hing ook altijd bij Hendrik op de slaapkamer. Momenteel weten we niet precies meer waar hij is. Een boekje met foto’s is kwijt geraakt.

De B.V.L. wilden het toekomstige bruidspaar – Prinses Juliana en prins Bernard gingen trouwen – een geschenk aanbieden. Na overleg besloten ze een schilderij te laten maken van koningin Wilhelmina op de BVL Landdag in Barneveld op 7 juni 1935. Op 30 december 1936 is het schilderij aangeboden aan het bruidspaar. Alle vrijwilligers kregen een reproductie; dus dan zijn er zeker 80.000 van gemaakt…..

Fam. H. Bannink

Koningschutter en medailles

Bij de familie H. Bannink waren ook nog wat spullen van de B.V.L. Hieronder zijn ze te zien. De (waarschijnlijk) zilveren plaquette hieronder is gewonnen op een schietwedstrijd in Wolfheze, zie onderstaande advertentie. Er zit een heel mooi kistje omheen.

Artikel opgezocht door Bert-Jan Dierink.

Koningschutter

Het zilveren draagbaar ereteken voor Koningschutter van Herman Bannink.
Vanaf 1930 zagen ze er zo uit. Herman kreeg hem op 23 augustus 1933.
De achterkant van het draagteken. Een soort haak om het ding in het borstkastje te steken. Bovenaan is een merkteken te zien.
Bij dit eereteken hoort een brevet die er waarschijnlijk niet meer is. Alle medailles waren voorzien van een mooi doosje om hem netjes in op te bergen.

Andere grote medailles

Voorkant van de medaille met een schietende man.
Achterkant van de medaille.
Dit is een vrij groot ereteken of medaille.

Kleine medailles

Deze medaille is erg klein. Waarschijnlijk 3500mm omdat medailles wel vaker deze grootte hadden.
Alle medailles of eretekens zitten in een mooi doosje.
Ook dit is een kleine medaille. Deze is waarschijnlijk ook 3500 mm.

De achterkant van de één na laatste kleine medaille.
Alle foto’s van medailles zijn nagekeken door Bert-Jan Dierink, die hier veel van weet. Hij denkt dat al deze medailles van de Landstorm zijn.
Achterkant van de laatste medaille van H. Bannink.

Fam. D. Dales

De zoon van D. Dales heeft nog spullen van de B.V.L. Onder andere brevetten en medailles. We hopen ze een keer te kunnen vastleggen op een foto.